piątek, 29 czerwca 2012

Amerykańskie naleśniki pancake

Niewiele można tu kombinować. Proste, pyszne i zaskakująco szybkie do zrobienia naleśniki. Wystarczy wymieszać - nawet nie koniecznie na zupełnie gładką masę - podstawowe składniki i wylać gęsty płyn na rozgrzaną patelnię. Tyle. Wychodzą zawsze i zawsze są pyszne. Możne je polać syropem klonowym (najlepsze, choć to droższa i w naszym regionie mało dostępna wersja), ale także serwować z cynamonem, miodem lub innym jeszcze syropem albo słodkim wykończeniem.

Wersja, którą prezentuję jest wersją absolutnie podstawową - jest wiele innych, które modyfikują skład samej masy. I tak, można dodać zmiażdżone banany, maślankę, można zmienić rodzaj mąki etc. Zasada jest ta sama - mają być puszyste. Dodatkowo, dzięki temu że tłuszcz (masło, olej) dodajemy do ciasta, łatwiej się smażą i wychodzą złociste.

Pancakes (2-3 osób)

szklanka mąki (typ 550)
szklanka mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 duże jajko
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli


Czas przygotowania: ok. 30 minut

1. Wszystkie składniki mieszamy dobrze, aż powstanie w miarę jednolita masa. Jeżeli grudki są widoczne, to nie problem, na pewno nie zepsują naszych naleśników.


2. Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wylewamy naszą masę, tak żeby utworzyła placek o pożądanej przez nas wielkości i smażymy aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Teraz wsuwamy łopatkę ostrożnie pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę. Smażymy jakieś 45 sekund do minuty i mamy gotowe śniadanie.


Naleśniki nigdy nie będą tak samo piękne z obu stron - zawsze strona smażona w pierwszej koleności będzie gładsza i bardziej złocista od drugiej. Dla efektu tę stronę eksponujemy na talerzu. Oprócz syropów i miodów, nasze naleśniki można serwować również ze świeżymi owocami.



UWAGA! Wszystkie naleśniki należy zjeść od razu. Stare są zupełnie niejadalne.

1 komentarz:

  1. Super przepis! Zawsze wychodzą pyszne pancakes !! Gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl