Főzelék to bardzo prosta potrawa, którą można przyrządzić z niezliczonej ilości warzyw (np. soczewica, szczaw), a nawet owoców (np. dynia). Ten sos warzywny, często, podobnie jak w moim przypadku, podawany z jajkami, jest obowiązkowym posiłkiem wszystkich węgierskich dzieci, które choć nie zawsze z chęcią, to muszą jeść, bo zdrowe.
Bez zbędnych ceregieli. Przpis na főzelék.
Borsó főzelék (2 osoby)
300 gram zielonego groszku (może być mrożony)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki śmietany 20%
3 łyżeczki mąki
szczypta pieprzu
Czas przygotowania: 20 minut
1. Bardzo prosty przepis. Groszek zalewamy wodą i gotujemy, na małym ogniu, od 10 (świeży) do 15 (zamrożony) minut. Solimy.
2. Gdy groszek nam się gotuje, przygotowujemy zagęszczacz. W to wchodzą nam: mleko, śmietana, mąka i szczypta pieprzu.
3. Na lekkim ogniu, pod koniec gotowania, przechodzimy do momentu kluczowego - wymieszania dwu płynów. Najpierw do naszego zagęszczacza wlewamy stopniowo - po łyżeczce - gorącą wodę spod groszku, ciągle mieszając. Po rozrzedzeniu zagęszczacza (sic!), wlewamy go do garnka i mieszamy solidnie, tak aby nie utworzyły nam się grudki z mąki. Efekt ma być kremowy. Tu jedna uwaga - proporcje mąki i woda mogą być modyfikowane. Im więcej mleka, tym większa kremowość.
4. Serwujemy z (w tzw. międzyczasie przygotowanymi) jajkami sadzonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz