Dla tych, którzy lubią świeże wyroby mączne, ta łatwa w przygotowaniu potrawa będzie szybkim rozwiązaniem. Kulcha to placek zrobiony ze zwykłej mąki, odrobiny mleka i jogurtu. Rożnie przy pieczeniu dzięki odrobinie proszku do pieczenia. Placek wypełniony jest białym serem, zwanym paneer, któy ja zastąpiłem zwykłym serem białym półtłustym. Przepis znalazłem tu.
(Paneer) Kulcha (2 osoby)
250 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
ok. 1/2 szklanki mleka
200 gram sera białego półtłustego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki czerwonego chilli w proszku
1/2 łyżeczki garam masala
1. Mieszamy mąkę, jogurt, mleko, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Możemy potrzebować trochę mniej lub więcej mleka. Zawsze staramy się by ciasto nie było zbyt suche - zbyt wilgotne można zawsze skorygować dodając więcej mąki. Jeżeli jest zbyt suche, ciężko będzie coś z tym zrobić. Odkładamy na bok na minimum 20 minut.
2. Teraz przygotowujemy nadzienie. W tym celu mieszamy ser i pozostałe składniki, aż do otrzymania solidnej konstystencji.
3. Gdy ciasto odsiedzi swoje, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki. Umieszaczamy kulki nadzienia w centrum i zawijamy, tak aby nadzienie nie miało ujścia w czasie pieczenia.
4. Zapieczętowane ciasto rozwałkowujemy delikatnie i kładziemy na lekko omączonej blasze. Wsadzamy do nagrzanego maksymalnie piekarnika (u mnie to 250C).
5. Na ostatnim etapie placek skraplamy lekko wodą i posypujemy albo papryką czilli, albo jakąś inną przyprawą. Ja wybrałem garam masala. Pieczemy aż do zbrązowienia, dla mnie to było 10 minut. Czekamy przynajmniej 15 minut zanim zaczniemy konsumpcję, placek będzie bardzo gorący. Podajemy z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz