czwartek, 26 lipca 2012

Cukiniowa frittata na ostro

Jutro jadę na dłużej do Krakowa, więc próbując oczyścić lodówkę z jak największej ilości produktów, postanowiłem zrobićfrittatę. Dzięki temu użyłem pozostałej mi połówki cukinii oraz jajek, które nie będą już za miesiąc jadalne. To danie to całkowity eksperyment, który szczęśliwie się udał. Są dwa sposoby robienia frittaty - albo obracamy wszystko na talerzu po usmażeniu z jednej strony, lub - używając patelni z metalową rączką - wykańczamy ją od góry grillem w piekarniku.

Przepraszam za jakość zdjęć - zostałem tymczasowo pozbawiony normalnego aparatu...

Cukiniowa frittata (2 osoby)

3 jajka (albo 4, wtedy pomijamy mleko)
100 ml mleka
6 plastrów cukinii
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki jalapeno
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
50 g sera żółtego
kilka liści bazylii
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól
pieprz

1. Najpierw na oleju podsmażamy z obu stron plastry (ok. 1 cm grubości) cukinii, aż będą w miarę miękkie, co zajmie jakieś 10-15 minut. W czasie smażenia solimy je i dodajemy pieprzu z obu stron, a z jednej posypujemy mielonym zielem angielskim.
2. Zdejmujemy cukinię z patelni i tniemy na średniej wielkości kawałki (mnie wyszło 6 kawałków z jednego plastra), a na patelnię z oliwą wrzucamy posiekane na drobno cebulę i jalapeno (bez nasionek). Smażymy kilka minut, potem dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. 

3. Teraz to wszystko dodajemy do odłożonej na bok cukinii i dodajemy pokrojony w paski ser żółty. W osobnej miseczce mieszamy mleko i jajka (albo 4 jajka, dające twardszą frittatę). Solimy i dodajemy pieprzu. Zalewamy warzywa mieszanką z jajek i wlewamy na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy dwie łyżki masła.

4. Smażymy wszystko pod przykryciem na dość dużym ogniu (masło zapewni, że jajka nie przywrą do dna). Pokrywka pozwoli na częściowe ścięcie jajek od wierzchu. Po około 8-10 minutach odkrywamy patelnię i albo zsuwamy frittatę na talerz i szybkim ruchem wrzucamy ją na patelnię górą do dołu, albo wsadzamy do piekarnika na funkcji grilla na kilka minut, aż wierzch będzie upieczony. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Rezultat wcale nie był zbyt ostry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl